Ik heb al eerder een blog geschreven over katten en verharen maar de laatste tijd lijkt het steeds erger te worden met de aanvragen of ik de kat wil scheren met een zogenoemde “lion-cut” onder het mom van “het is zo heet, dus scheer maar lekker kaal” maar ondertussen bij navragen merk ik dat de mensen weliswaar gek zijn op hun katjes maar dat de stofzuigers en kledingrollers overuren maken.

Wat is er dan aan te doen? Om haaruitval bij je katje aan te pakken, wil ik je eerst iets vertellen over de vacht en de haargroeicyclus.

De haargroeicyclus van je katje is afgestemd op haar beschermingsbehoeften en op haar vermogen om zelf voor haar vacht te zorgen.

De natuurlijke haargroei is asynchroon, ook wel mozaïek vacht genoemd, waardoor de vacht verschillende lengtes heeft en een kat nooit helemaal kaal wordt, zelfs niet tijdens de rui.

De vacht van een kat dient als bescherming van de huid, maar kan ook loslaten wanneer dat nodig is. Bijvoorbeeld als de kat ergens achter blijft hangen. Beter een pluk haar aan een tak offeren of een hap vacht in de bek van je tegenstander, dan wondjes op de huid. Een mooie uitvinding van moeder natuur!

Dat maakt het wel lastig voor het kammen van de vacht. Als je een kat kamt kun je namelijk nooit een onderscheid maken tussen oude haren en nieuwe haren, omdat ook de goede nieuwe haren dus snel loslaten als een bescherming voor de huid. En wanneer te veel haar wordt verwijderd, kan dit de groei van de vacht verstoren en ervoor zorgen dat veel haar tegelijk in de rui gaat, wat oncomfortabel is voor de kat omdat zij haar vacht niet meer kan bijhouden, haarballen kan krijgen en zelfs klitten.

En kan ik dan mijn kat laten ontwollen?

Allereerst dit: de kattenvacht bestaat uit primaire haren (oftewel dekharen) en secundaire haren (wolharen).

De dekharen zijn die lange en stugge haren die je ziet als je naar de vacht van je katje kijkt. Deze haren vormen de buitenste laag van de vacht en dienen voornamelijk als bescherming tegen invloeden van buitenaf, zoals regen, wind of vuil.

De wolharen (ondervacht) zijn de kortere en zachte haren die zich onder de dekharen bevinden. Dit werkt niet alleen als isolatie (om je kat warm te houden) maar zijn ook verantwoordelijk voor het creëren van luchtige ruimtes tussen de huid en de buitenste dekharen zodat ze beter geïsoleerd is tegen de kou. Maar natuurlijk ook bescherming tegen UV en koelte in de zomer, omdat de haren plat tegen het lichaam kunnen worden gelegd. De wol- en dekharen groeien door elkaar heen en dat is de reden waarom ik uw katje niet zal ontwollen!

 

Is het nu een feit of een fabel? Preventief scheren helpt tegen de rui

Dit is natuurlijk een absolute fabel!!! Toch worden wij, trimmers, tijdens de ruiperiode meermaals gevraagd om dit te doen.

Daarom wil ik nu proberen om het goed uit te leggen zodat ik iedereen op deze blog kan wijzen:

Het preventief scheren of inkorten van de vacht van uw katje is geen oplossing tegen haaruitval. Sterker nog, het kan zelfs schadelijk zijn voor de kat. Hoe dat komt? Kijk, de vacht van uw katje heeft een hele belangrijke functie bij het reguleren van haar lichaamstemperatuur, het beschermen van haar huid (tegen schadelijke UV straling en eventueel geweld) en het voorkomen van huidproblemen. Zo is de kattenhuid minder goed in staat om te vechten tegen bacteriën van buitenaf. Het pigment neemt af en de vacht wordt ook steeds valer van kleur. De talg en vochtregulatie verandert waardoor er een vette of juist droge, schilferige huid ontstaat. En zo zijn er nog veel meer redenen waarom ik niet preventief scheer en alleen wanneer noodzakelijk.

Echter, er zijn uiteraard uitzonderingen. Zo kan het zijn dat er sprake is van een medische reden waardoor het katje haar vacht niet goed kan bij houden en de eigenaar lukt het ook niet. Dan kan scheren voor beide partijen een oplossing zijn.

En hoe dan verder?

Ik geef altijd de tip om dagelijks met een vochtige microvezel doek je katje te “aaien” en zodoende de losse haren (zijn toch al dood) te verwijderen. De belangrijkste materialen heb je altijd bij je en dat zijn in principe je handen. Als je katje lekker bij jou op schoot ligt en je voelt tijdens het kroelen een klitje, probeer deze dan heel voorzichtig tussen duim en wijsvinger te verwijderen. Maar als je katje dit niet prettig vind, wacht dan even en knuffel haar lekker. En na een half uurtje kun je haar meenemen naar de plek waar je haar altijd kamt zodat je het klitje kunt verwijderen met de wijdgetande kam en slickerborstel. Uiteraard krijgt ze daarna een lekkere snack.