Wanneer is het nodig om de nagels van je kat te (laten) knippen?
Als je de nagels van je kat erg vaak knipt kan het gebeuren dat de oude nagelhuls vergroeit met de nieuwe nagel. Dit kan heel vervelende problemen opleveren. Het is dus van belang dat je alleen de nagels knipt wanneer het echt nodig is.
Vooral bij senior katten (vanaf 8 jr) zie ik dat de nagels nog wel eens kunnen ingroeien. Oudere katten worden minder mobiel en krabbelen dus minder. Een ingegroeide nagel is enorm pijnlijk voor de kat. Ga dit niet zelf verhelpen maar schakel altijd een trimster of dierenarts in! Er kunnen ook medische oorzaken achter zitten, zoals artrose etc.
Hoor je jouw kat “tikken” tijdens het lopen of blijft ze in van alles haken? Dan heb je kans dat er een nagel is ingegroeid of te lang is. Daarnaast kan het duiden op gezondheidsproblemen. Een bezoekje aan de dierenarts is dan aan te raden.
Wist je dat de nagels aan de achterpootjes eigenlijk nooit geknipt hoeven te worden? Dit komt omdat deze meer afslijten door lopen, springen en afzetten.
Als je de nagels knipt, houd er dan rekening mee dat deze er binnen 2 a 4 weken weer vlijmscherp is. De cyclus van de nagel is als volgt: Er groeit een scherpe nagel, deze blijft doorgroeien. Zodra deze op volle sterkte is, scherpt de kat de nagel en deze valt eraf. Dit zijn dus ook de nageltjes die je vindt in huis. Hieronder zit weer een vlijmscherpe nagel. En dit proces blijft zich vernieuwen.
Reactie plaatsen
Reacties