4 mogelijke oorzaken van vachtproblemen

Gepubliceerd op 26 juni 2022 om 15:47

1. Medische oorzaak: Ik krijg heel wat katjes bij mij in de bus met een medische oorzaak van hun vachtprobleem.

Dit kan heel uiteenlopend zijn, denk hierbij aan gebitsproblemen, schildklierproblemen, gewrichtsklachten (dit zien we vooral bij oudere katten), overgewicht, etc.

En we weten inmiddels: katten zijn meesters in het verbergen van pijn, dus als zij iets mankeren dan zie je dit waarschijnlijk direct aan de vacht.

De vacht van een kat is de spiegel van haar gezondheid!

Daarom raadt ik altijd aan om bij (plotselinge) vachtproblemen, eerst een bezoekje naar de dierenarts.

2. Stress:  Katten zijn naast jagers, ook prooidieren en dat betekent dat zij voor hun eigen overleving ook heel snel moeten kunnen reageren (op mogelijke gevaren in hun omgeving).

Katten zijn zeer stressgevoelige dieren en dat heeft zijn nut. Dat is nu net het nut van stress! Maar...één van de effecten van stress is ook dat naast het alerter worden, er andere gedragingen worden onderdrukt die op dat moment voor de overleving minder nut hebben. Zoals zichzelf poetsen! Katten zijn dagelijks gemiddeld 2 tot 3 uur bezig met hun vacht te verzorgen! Door stress kan dat ritme gemakkelijk verstoord worden. Wanneer er dan veel werk is aan de voornamelijk lange vachten kan dit snel escaleren naar knopen, klitten en vilt!

3. Omgeving: Bepaalde omgevingsfactoren zoals een droge luchtvochtigheid kunnen de haren enorm uitdrogen. Dat betekent op microscopisch vlak dat de schubben van een haar gaan open staan.

Combineer je statische elektriciteit, een typisch fenomeen dat door bepaalde materialen wordt opgewekt tijdens de winter, met droge lucht? Dan krijg je ook in de kattenvacht  het “prikkeldraadeffect” als gevolg klitten.

Meet de luchtvochtigheid in je huis. Een ideale waarde is tussen 40-60%! Bevochtig indien nodig bij. Ga op zoek naar welk materiaal in je huis statische elektriciteit opwekt en verwijder dit (bvb. fleece).

4. Foute vachtverzorging: Wanneer je de haren uit de vacht haalt die nog niet klaar zijn om vervangen te worden, reageert de huid met “NOODHAREN”. Want de huid mag namelijk niet onbeschermd achter blijven. Helaas zijn er dan niet meer voldoende voedingsstoffen om deze haren opnieuw even sterk te maken.  Deze haren zijn dus zwakker, veel klitgevoeliger en vallen sneller uit! Waardoor je nog meer haar in huis hebt. Misschien zelfs zoveel dat je kat de losse haren er niet meer kan uitwassen en deze vast blijven zitten in de vacht en zich tot klitten vormen.  Je kan door het verkeerde materiaal (bijvoorbeeld de furminator of rubberen handschoenen) te gebruiken, de vachtcyclus van je kat dus grondig in de war sturen.

Gebruik enkel een metalen combikam en een slickerborstel, indien nodig.

En bedenk: zelfs met de juiste tools fout te gebruiken kan je vachtschade aanrichten en ongewild klitten veroorzaken.

 

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.